Mobiliteit

Een stad met de grootte van Den Haag heeft baat aan een betrouwbare infrastructuur. Op de fiets, te voet of met het openbaar vervoer; mobiliteit is een belangrijk thema. De gemeente moet dan ook blijven investeren in infrastructuur, en daarbij moet duurzaamheid en veiligheid centraal staan.

Fietsen

Fietsen is flexibel betaalbaar en duurzaam. Daarom moet fietsen gestimuleerd worden in Den Haag. Dit betekend dat fietsen leuker, makkelijker en veiliger moet worden. Fietsen kan veiliger door het verbeteren van verlichting, op de fiets én de paden, duidelijke scheiding tussen fietspaden en de weg. Fietsen kan makkelijker door het uitbreiden van fietsenstallingen in en om het centrum.

Daarom moet het volgende worden aangepast:

 • Verlichting op de fietspaden moet verbeterd worden. Wij willen een reflecterende strook op de wegbelijning tussen de autobaan en fietsbaan, evenals de afgebeelde fiets op het wegdek.
 • Alle fietspaden die worden meegenomen in het onderhoud  moeten een andere kleur asfalt krijgen dan de weg om het verschil tussen de autobaan en het fietspad duidelijker aan te geven.
 • Fietsparkeerplekken moeten over de gehele stad worden verbeterd, ook drukke punten buiten het centrum verdienen fietsenstallingen met voldoende capaciteit.
 • Verlichting op de fiets is belangrijk! In het geval van niet werkende fietsverlichting tijdens het verlaten van een fietsenstalling in het donker, gratis distributie van fietsverlichting.
 • Duurzame initiatieven zoals Swapfiets en de OV-fiets moeten gestimuleerd worden.
 • Bij elke verkochte fiets in Den Haag of verhuurde fiets door een onderneming moet moet een flyer met verkeersregels en gevaarlijke verkeerspunten worden overhandigd namens Gemeente Den Haag.

Auto´s

Den Haag moet bereikbaar zijn voor iedereen, niet alleen op de fiets. Maar van een centrum vol met auto’s wordt natuurlijk niemand blij. Initiatieven die bereikbaarheid bevorderen, maar voorkomen dat auto’s het centrum in hoeven, zoals de car-sharing initiatieven en de park & Ride parkeermogelijkheden, moeten uitgebreid worden. Mensen die een auto nodig hebben omdat ze minder mobiel zijn, moeten wel nog steeds de mogelijkheid hebben om ook buiten hun woonwijk te kunnen parkeren.

Daarnaast willen we de parkeermogelijkheden in Den Haag verbeteren door Haagse bewoners een beperkt aantal uren van hun parkeervergunningen in andere wijken van de stad te laten gebruiken. Ook willen wij bewoners de gelegenheid geven om hun parkeervergunning per kwartaal te laten betalen.

willen wij een gratis bezoekerspas met 20 uur per maand. Dit doen wij als eenzaamheidspreventie, wat aansluit bij ons welzijnsbeleid.

 • Meer park & ride mogelijkheden; zowel nieuwe waar nodig, als het uitbreiden van de capaciteit van bestaande park & ride faciliteiten.
 • Aanbieden van fietsen op de park en Ride faciliteiten, die te ontgrendelen zijn met je telefoon, vergelijkbaar met hello-bike of de ov-fiets.
 • Informatievoorziening over car-sharing moet door de gemeente worden verstrekt, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een parkeervergunning. Initiatieven zoals ‘buur-auto’ en ‘mobility heroes’ kunnen een financieel verstandige uitkomst bieden die milieuvriendelijk is én de drukte in de stad verminderd.
 • Mensen die minder mobiel zijn moeten hun auto ook ergens anders in Den Haag kunnen parkeren.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer in Den Haag is belangrijk. Plekken zoals culturele instituties, scholen, universiteiten en het stadscentrum moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

 • Uitbreiding van OV netwerk, door een verbinding tussen Wateringse veld, Den haag en Kijkduin
 • Betere verbinding tussen de Binckhorst en de centrum. In het weekend zijn er geen bussen die daar rijden.

Een grote hoeveelheid van internationale studenten zouden baat hebben aan OV-kortingen. Niet-werkende internationale studenten betalen geen overheidsbelastingen maar wel gemeentelijke belastingen. Daarom pleiten we voor een speciale kortingskaart voor internationale studenten die hen de mogelijkheid geeft om goedkoper te reizen tijdens hun studie. Dit moet wel beperkt zijn tot het gebied van Den Haag. We willen een partnership sluiten met HTM zodat studenten voor een goedkopere prijs de tram kunnen gebruiken.We willen 40% korting dat niet tijdsgebonden is.

We willen ook communiceren met andere gemeenten zoals Leiden en Delft over het creëren van een interstedelijke kortingen op het vervoer voor internationale studenten. Internationale studenten worden dan bemoedigt om naar Den Haag te komen. Dit zorgt voor culturele, academische en financiële verrijking van de stad met meer mogelijkheden voor internationale studenten.