Cultuur & Uitgaansleven

Den Haag moet meer gaan bruisen!

Jongeren hebben behoefte aan een levendig en rijk sociaal leven. Daarbij hebben zij vaak een ander ritme dan de meeste mensen. Dat betekent dat de binnenstad aantrekkelijk en levendig moet zijn, ook op de momenten dat jongeren actief zijn! Daarmee is het echter slecht gesteld in Den Haag. Studenten vluchten de stad uit op zoek naar het uitgaansleven dat we hier van Den Haag moeten kunnen verwachten. Ondanks de kleine verbetering in het horecabeleid van 2016, kiezen studenten nog steeds massaal voor uitgaan in andere steden. Dat moet anders!

De regels voor horeca in de binnenstad moet worden versoepeld. De openingstijden moeten worden verruimd. Studentenverenigingen en initiatieven als een studentenbar moeten worden gepromoot. Uitgaan moet weer leuk, levendig en betaalbaar worden.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jongeren meer in aanraking komen met de cultuur en historie die Den Haag te bieden heeft. Dit moet toegankelijker gemaakt worden voor jongeren. In het bijzonder voor de mensen met de kleine portemonnee. Door fikse kortingen voor jongeren en gratis entree met je studentenpas kan dit worden verbeterd.

Daarnaast kan het moderniseren en interactief maken van huidige bezienswaardigheden, zoals het Mauritshuis, het Gemeentemuseum en het Haags Historisch Museum een goede stap zijn. Dit is bijvoorbeeld al succesvol gedaan in de Hermitage in Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum.

Maar laten we zeker niet vergeten dat jongeren Den Haag ook veel bieden hebben op het gebied van kunst en cultuur. Geef ze de ruimte om (kunst-)projecten te laten zien!

Op publieke ruimtes door de stad, niet alleen op school of in het theater. Door goede samenwerking met onderwijsinstanties, zeker op het gebied van kunst & cultuur, kunnen wij jongeren meer de kans geven deze mooie stad nóg mooier te maken. Meer kunst, meer muziek, meer theater, meer creativiteit! Het hoeft allemaal niet veel te kosten. Hier is al zo enorm veel potentie onder de jongeren. Daar moet meer, veel meer de ruimte aan worden gegeven.

Om dit realiseren wil Bond voor Studenten Actie de volgende acties ondernemen:

  • Betere samenwerking tussen de gemeente en kunst gerelateerde opleidingen bij het organiseren van evenementen, zoals de KABK, conservatorium en theaterscholen.
  • Meer publieke ruimtes waar studenten kunstprojecten kunnen presenteren in Den Haag.
  • Oprichten van een organisatie (gerund door studenten) die inventariseert wat voor (kunst)projecten door jongeren worden ondernomen.
  • Goedkopere entree bij culturele instellingen voor jongeren, gratis entree met je studentenpas van een onderwijsinstelling in Den Haag
  • Regels voor (openingstijden van) horeca moeten worden versoepeld.
  • Betere samenwerking tussen horecaondernemers, bewonersverenigingen en studentenverenigingen.
  • Actief naar onderwijsinstellingen en verenigingen toe om uitgaan voor studenten en initiatieven zoals een studentenbar te faciliteren.